Måstad Pewter 201 tennsked från Værøy på Lofoten i Norge, stämplad och tillverkad av Måstad Pewter 201. Motiv i form av ett ornament av små kvadrater på skaftet, rutigt. Vintage och i fint skick. Dimensioner; 3.,5 cm bred, 16 cm lång.
Om Måstad – Korta fakta
MÅSTAD, Måstad Tinnvarefabrikk a/s, Ørje,Norway
Formgivare – designers: John Gulbrandsrød 1930 -, Odd Stephaw, Cato Sand
Måstad utanför Værøy på Lofoten i Norge
För omkring hundra år sedan var det ca 150 personer bosatta i Måstad, men på 1900-talet emigrerade många invånare till Amerika och Kanada där efternamnet Mostad finns bland befolkningen.
Folket i Måstad levde främst av fiske, boskap och fångst av sjöfåglar, särskilt lunnefågel. Köttet från fåglarna saltades och lagrades på hösten och gav ett välkommet bidrag till kosten när fisken var dålig. Fångad av denna särskiljande fågel inkluderade användningen av lundehund. Den går också under namnet ”Måstadhunden” och finns runt om i Norge och där alla kan spåras tillbaka till Måstad.
Staden kan nås till fots. För de som vill bo över natten finns det möjlighet att enkelt bo på skolhuset i Måstad, i samförstånd med turistbyrån. Området kring Måstad är skyddat som landskapsskyddsområdet Måstadfjellet.
Om tenn – Korta fakta
Före 1700-talet ansåg de skandinaviska folken att tenn var den fattige mannens servis, ett billigare alternativ till silver. Så småningom blev tennet gradvis ersatt av användbar keramik, sedan porslin, i slutet av 1700-talet. Hantverkare kopierade många av de former och mönster som används på sina silverstycken direkt på sin tin, vilket skapar mer dekorativa presentvaror. Det var norska och danska hantverkare som förvandlade tennet från praktiska husgeråd till smideskonstverk.
Tenn i Norge
Norrmännen ger fortfarande en bröllopsskål av tenn som en present till nygifta. Ofta ungefär 15 – 22 centimeter i diameter. Dessa bröllopsskålar visar reliefpaneler som visar en brud på häst eller i en båt. Ett annat vanligt tema som används av tennhantverkare är Stavekirken, eller stavkirken, en 1000-årig träkyrka. Dagens tenn har abstrakta ornament och former baserade på djur, löv, blommor eller geometriska mönster som ofta finns i den gamla vikingakonsten.
Om tenn – Korta fakta
Ordet tenn – ursprung
Ordet tenn har ett germanskt ursprung, troligen från ord som ”stång” eller ”ten” och på tyska heter det zinn, engelska tin (numera vanligen istället pewter) och på franska användes ordet tain för metallen redan på 1200-talet, detta blev vår tids étain.
Mest tenn får fyra stämplar
Alfabets- och kontrollstämplar
Man började också årtalsstämpla detta år. Varje år fick en bokstav. A blev alltså år 1694. B blev 1695 o.s.v. När alfabetet tagit slut (går endast till Z) börjar man om på nytt, fast med annorlunda bokstäver. År 1754 infördes en kontrollstämpel i form av riksvapnet, vilket också kan vara bara att känna till.
Förvara tenn – viktigt att tänka på
Källa: www.aktivitetsbloggen.blogspot.se och wikipedia
Här kan du handla fler fina tennprodukter >>
Recensioner
Det finns inga recensioner än.